fbpx

Το νιτρικό άλας είναι μια ένωση που εμφανίζεται φυσικά. Το νιτρικό άλας βρίσκεται σε ορισμένες λίμνες, ποτάμια και υπόγεια ύδατα. Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε, να μυρίσετε ή να δείτε νιτρικά στο νερό. Η υπερβολική κατανάλωση νιτρικών μπορεί να είναι επιβλαβής – ειδικά για τα μωρά.

Η υπερβολική κατανάλωση νιτρικών αλάτων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και μπορεί να προκαλέσει μεθαιμοσφαιριναιμία (επίσης γνωστή ως σύνδρομο μπλε μωρού). Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό κάτω των έξι μηνών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεθαιμοσφαιριναιμίας. Η μεθαιμοσφαιριναιμία μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να γίνει μπλε χρώμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τη μεθαιμοσφαιριναιμία περιλαμβάνουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, πονοκεφάλους, κράμπες στο στομάχι και έμετο.

Οι ακόλουθες καταστάσεις μπορεί επίσης να θέσουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεθαιμοσφαιριναιμίας που προκαλείται από νιτρικά: αναιμία, καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονική νόσος, σήψη, ανεπάρκεια γλυκόζης-6-φωσφορικής-αφυδρογονάσης και άλλα μεταβολικά προβλήματα.

Μόλις πρόσφατα προέκυψαν επιστημονικά στοιχεία για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία του πόσιμου νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα στους ενήλικες. Ένα αυξανόμενο σώμα της βιβλιογραφίας δείχνει πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε νιτρικά άλατα και άλλων επιπτώσεων στην υγεία όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός, ναυτία, πονοκεφάλους και κράμπες στην κοιλιά. Ορισμένες μελέτες προτείνουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά καρκίνου του στομάχου, που σχετίζεται με την έκθεση σε νιτρικά άλατα / νιτρώδη, αλλά δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Το πρότυπο του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) για τα νιτρικά άλατα στο πόσιμο νερό είναι 10 χιλιοστόγραμμα νιτρικού (μετρούμενο ως άζωτο) ανά λίτρο πόσιμου νερού (mg / L). * Το πόσιμο νερό με επίπεδα νιτρικών αλάτων σε ή κάτω από 10 mg / L είναι θεωρείται ασφαλές για όλους.

* Ένα χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mg / L) είναι περίπου το ίδιο με 1 μέρος ανά εκατομμύριο.

Υπάρχουν νιτρικά άλατα στο νερό της βρύσης;

Το δημόσιο σύστημα νερού δοκιμάζει τακτικά νιτρικά και προσπαθεί να διασφαλίζει ότι τα επίπεδα πληρούν το παγκόσμιο πρότυπο EPA. Τα στοιχεία που προκύπτουν για το πόσιμο νερό σε μια σειρά από περιοχές της Ελλάδας μόνο καλά δεν είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχετεύσεων (ΕΔΕΥΑ), αλλά και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 50 mg/L.

Η ρύπανση από τα νιτρικά προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και διεθνώς αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης των υδάτων, με πραγματικό κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά.

Πως μπορείτε να προφυλαχτείτε από τον κίνδυνο;

Ελέγχοντας το νερό της βρύσης σας και αποκτώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού που δεν θα φιλτράρει μονάχα το χλώριο αλλά όλες τις επικίνδυνες ουσίες που πιθανόν να βρίσκονται στο νερό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτές τις ουσίες. Το σύστημα καθαρισμού Nearon Ydor σας προσφέρει φρέσκο, καθαρό νερό με λιγότερο από 0,67 λεπτά την ημέρα!

Μάθετε περισσότερα εδώ

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *