fbpx

Λίγο καιρό μετά την μετακίνηση του Peter και της Erica Finin από το Μίσιγκαν στο Πίτσμπουργκ, είχαν δοκιμάσει το νερό της βρύσης στο νέο τους σπίτι. Ήταν το 2017, και “η συνολική [πρωτοποριακή] κατάσταση στο Flint ήταν συχνά στις ειδήσεις”, λέει ο Peter. Σκέφτονταν να ξεκινήσουν μια οικογένεια και ήθελαν να είναι ασφαλείς.

«Ήταν παντού»: πώς ο μόλυβδος δηλητηριάζει τα φτωχότερα παιδιά της Αμερικής

Ψάχνοντας για επιλογές δοκιμών, ο Peter συνάντησε ένα πρόγραμμα που προσφέρθηκε από το Healthy Babies Bright Futures (HBBF), μια μη κερδοσκοπική συμμαχία επιστημόνων και ομάδων υπεράσπισης της παιδικής υγείας και της Virginia Tech.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι είχαν ένα σοβαρό πρόβλημα μολύβδου, με επίπεδα αρκετά υψηλά για να βλάψουν δυνητικά παιδιά και βρέφη. “Ήταν σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα φίλτρο”, λέει ο Peter.

Το ζευγάρι αποτέλεσε μια από τις 800 οικογένειες σε όλη τη χώρα που συμπεριλήφθηκε σε μια μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη, από άτομα που είχαν δοκιμάσει το νερό τους από το HBBF. Αυτό περιελάμβανε 97 νοικοκυριά στη Νέα Ορλεάνη και 688 από αλλού στη χώρα.

Σχεδόν το 80% των σπιτιών εκτός της Νέας Ορλεάνης είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα μολύβδου στο νερό της βρύσης και το 40% είχε επίπεδα που ξεπέρασαν το όριο μολύβδου στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Ίσως το πιο ανησυχητικό, το 15% είχε αρκετά υψηλά επίπεδα για να προκαλέσει δυνητική πτώση τουλάχιστον μισού σημείου στο IQ σε βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με μπιμπερό με φόρμουλα αναμεμιγμένο με νερό βρύσης.

 

 

 « Δεν υπάρχει ποσότητα μολύβδου που να είναι ασφαλής.»

-Τζέιν Χουλιχάν

Τα αποτελέσματα για τη Νέα Ορλεάνη, σε κάθε περίπτωση, ήταν ελαφρώς χειρότερα και αναλύθηκαν χωριστά, ώστε τα αποτελέσματα της πόλης να μην στρεβλώνουν τα εθνικά.

Ο μόλυβδος στο πόσιμο νερό παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα στις ΗΠΑ, παρά την προσοχή που έφεραν οι κρίσεις στο Φλιντ και σε άλλες πόλεις, λέει η Jane Houlihan, διευθύντρια έρευνας του HBBF. “Δεν υπάρχει ποσότητα μολύβδου που να είναι ασφαλής”, λέει, προσθέτοντας ότι τα παιδιά “έχουν μια ευκαιρία να αναπτύξουν έναν υγιή εγκέφαλο και ο μόλυβδος διαβρώνει αυτή την ευκαιρία.”

Οι εκθέσεις καταναλωτών ανησυχούν από καιρό για τις επιπτώσεις του μολύβδου, ιδίως στα παιδιά, των οποίων ο εγκέφαλος και το σώμα αναπτύσσονται ακόμη. “Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει την προηγούμενη έρευνα της CR που δείχνει δυνητικά επιβλαβή επίπεδα μολύβδου σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουν μωρά και μικρά παιδιά”, λέει ο James E Rogers PhD, διευθυντής της έρευνας και δοκιμών για την ασφάλεια των τροφίμων της CR. “Είναι κρίσιμο η κυβέρνηση και η βιομηχανία να αντιμετωπίσουν αμέσως αυτήν την πρόκληση για τη δημόσια υγεία”.

Μια ισχυρή νευροτοξίνη

Ο μόλυβδος είναι πανταχού παρόνς, βρίσκεται σε κάποια εδάφη, παιχνίδια και κεραμικά, καθώς και σε κάποια χρώματα που βρέθηκαν σε σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 1978, όταν απαγόρευσε το μόλυβδο.

Ωστόσο το πόσιμο νερό είναι μια σημαντική πηγή. Ενώ οι αγωγοί μολύβδου απαγορεύτηκαν το 1986, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) εκτιμά ότι 6-10 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ εξακολουθούν να λαμβάνουν νερό μέσω γραμμών παροχής νερού που προηγούνται της απαγόρευσης. Ο μόλυβδος μπορεί επίσης να προέρχεται από την ίδια την παροχή νερού ή από υδραυλικά, βρύσες ή φωτιστικά σπιτιού.

Η κατάποση ακόμη και μικρών ποσοτήτων μολύβδου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή προβλήματα υγείας επειδή συσσωρεύεται στο σώμα, λέει η Δρ Mona Hanna-Attisha, παιδίατρος και καθηγήτρια στο Michigan State University College of Human Medicine, η οποία δημοσίευσε για πρώτη φορά το ζήτημα των αυξημένων επιπέδων στο αίμα. σε παιδιά στο Flint του Michigan και δεν συμμετείχε στη μελέτη HBBF. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν μειωμένη IQ και ακαδημαϊκή απόδοση, καθώς και προβλήματα διαταραχής του ελλείμματος προσοχής και συμπεριφοράς.

Ενώ η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να είναι επικίνδυνη για οποιονδήποτε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για βρέφη που τρέφονται με σκόνη που αναμιγνύεται με νερό βρύσης.

“Εάν το νερό στο σπίτι έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, ένα μωρό που τρέφεται με μπιμπερό είναι το μέλος της οικογένειας που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή πίνει πολύ μεγαλύτερο όγκο νερού ανά λίβρα σωματικού βάρους από τα μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες”, λέει ο Houlihan.

«Αυτό με κράτησε περισσότερο τη νύχτα στο Φλιντ», όπου τα ποσοστά θηλασμού ήταν χαμηλά, λέει η Χάνα-Ατίσα. Οι πρώτοι τέσσερις έως έξι μήνες, όταν τα βρέφη δεν καταναλώνουν τίποτα εκτός από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη νευροαναπτυξιακής ανάπτυξης, λέει. «Ο μόλυβδος είναι μια ισχυρή, μη αναστρέψιμη νευροτοξίνη», λέει. “Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, είναι αδύνατο να απαλλαγείτε από την έκθεση ενός παιδιού στο μόλυβδο εάν βρίσκεται στο νερό”

Δεδομένου ότι οι παιδίατροι γενικά δεν εξετάζουν τα βρέφη για μόλυβδο έως ότου είναι ενός έτους και το νερό στα σπίτια δεν δοκιμάζεται απαραίτητα για μόλυβδο, σχετικά λίγα είναι γνωστά για την έκταση του μολύβδου σε αυτούς τους πρώτους ευάλωτους μήνες της ζωής, λέει η Hanna-Attisha.

Η νέα μελέτη HBBF βοηθά στην ποσοτικοποίηση αυτής της βλάβης, καθώς περιλαμβάνει μια ανάλυση κινδύνου που δείχνει πώς ο μόλυβδος τους πρώτους μήνες θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια σημείου IQ για μωρά που καταναλώνουν μόνο φόρμουλα.

Σύμφωνα με την Κάρτα Αναφοράς Θηλασμού του CDC 2020, μόνο το 26% των μωρών στις ΗΠΑ θηλάζουν αποκλειστικά έως την ηλικία των έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα βρέφη πίνουν πιθανώς τουλάχιστον κάποια συνταγή.

Πηγή: The Guardian

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *