fbpx

Όλοι γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε το νερό για να επιβιώσουμε, αλλά το πόσο απαραίτητο είναι για εμάς, αξίζει να υπογραμμιστεί.

Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε;

Υπάρχει μια δημοφιλής αντίληψη ότι όλοι πρέπει να πίνουμε οκτώ φλιτζάνια νερό καθημερινά για βέλτιστη υγεία. Ενώ είναι αλήθεια ότι η διατήρηση ενυδάτωσης σίγουρα θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του σώματός σας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να πίνετε με συνέπεια οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Στην πραγματικότητα, οι ανάγκες πρόσληψης νερού κάθε ατόμου ποικίλλουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η άσκηση, οι καιρικές συνθήκες που βρίσκεστε, το τι τρώτε και άλλες συνθήκες υγείας που μπορεί να έχετε. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, τα υποτιθέμενα οκτώ ποτήρια την ημέρα απλά δεν λειτουργούν για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πως καταλαβαίνουμε αν χρειαζόμαστε παραπάνω νερό;

Το σώμα μας έχει ήδη έναν εύκολο τρόπο να μας πει αν χρειαζόμαστε νερό: τη δίψα. Μπορείτε να αναπληρώσετε γρήγορα τα χαμένα σας υγρά με μια καλή ποσότητα νερού. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα προσεκτικά βαθμονομημένο σύστημα για να αποφασίζει πότε χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση και ακούγοντας τα σημάδια του, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε πάνω από τις ανάγκες ενυδάτωσής σας.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεστε εξαρτάται από το μέγεθος του σώματός σας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018, τα βρέφη χρειάζονται λιγότερο νερό (με τη μορφή μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας, φυσικά) από τα μικρά παιδιά, που χρειάζονται λιγότερο νερό από τους εφήβους και τους ενήλικες που χρειάζονται γενικά την ίδια ποσότητα υγρού, κατά μέσο όρο. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτήν την εξίσωση. Για παράδειγμα, τα άτομα που θηλάζουν χρειάζονται περισσότερο νερό από τις  άλλες ομάδες.

Το επίπεδο δραστηριότητάς σας παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Εάν ασκείστε πολύ, τότε είναι πιο πιθανό να ιδρώσετε περισσότερο, πράγμα που σας αναγκάζει να χρειάζεστε περισσότερο νερό για να αναπληρώσετε αυτή τη χαμένη ποσότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ασκείστε σε ιδιαίτερα ζεστό ή υγρό περιβάλλον ή η προπόνησή σας είναι μακρά ή έντονη.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να ενυδατωθούμε;

Επιπλέον, το νερό δεν είναι η μόνη πηγή ενυδάτωσης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια πολύ αναφερόμενη έκθεση του 2005 από το Ινστιτούτο Ιατρικής, παίρνουμε περίπου το 20 τοις εκατό της ενυδάτωσής μας από τα τρόφιμα που τρώμε. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το καρπούζι, είναι σχεδόν αποκλειστικά νερό. Μπορεί επίσης να σας εκπλήξει ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών, όπως το τσάι ή ο καφές, που συχνά θεωρούνται διουρητικά, δεν σας αφυδατώνουν. Με άλλα λόγια, όλα αυτά τα φλιτζάνια καφέ που πίνετε καθημερινά συμβάλλουν πράγματι στις καθημερινές σας ανάγκες ενυδάτωσης.

Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να πιέζετε όλα αυτά τα ποτήρια όλη την ημέρα, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν παραμένετε πάνω από τις ανάγκες ενυδάτωσής σας; Η απάντηση είναι εκπληκτικά απλή. Ακολούθησε τη δίψα σου.

Ενώ είναι αλήθεια ότι μπορείτε να πίνετε νερό υπερβολικά, είναι απίστευτα δύσκολο να το κάνετε. Η υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας παίρνει πάρα πολύ νερό και η ποσότητα του νερού στο αίμα σας γίνεται τόσο υψηλή που ρίχνει τους ηλεκτρολύτες σας, ιδιαίτερα το νάτριο, από την ισορροπία. Η κατάσταση, της οποίας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, σύγχυση, ναυτία και μυϊκή αδυναμία, είναι απίστευτα επικίνδυνη, αλλά ευτυχώς σπάνια. Το να ακούτε τη δίψα του σώματός σας – και να σημειώσετε πότε ο καιρός, η ένταση της άσκησης ή άλλοι παράγοντες, μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να χρειάζεστε επιπλέον ενυδάτωση – θα διασφαλίσει ότι παίρνετε όλο το νερό που χρειάζεστε, χωρίς να απαιτείται καταμέτρηση.

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *