fbpx

Από τον Richard Gray, BBC FUTURE, 17 Μαρτίου 2020

Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μολυνθούμε από τον ιό ακουμπώντας επιφάνειες ήδη μολυσμένες αλλά μόλις έγινε ξεκάθαρο πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός έξω από το ανθρώπινο σώμα.

Όσο ο ιός επεκτείνεται, τόσο μεγαλώνει και ο φόβος μας για τις επιφάνειες. Βλέπουμε σκηνές πια σε όλο τον κόσμο με ανθρώπους που προσπαθούν να ανοίξουν πόρτες με τους αγκώνες τους, οι ταξιδιώτες στα μέσα μεταφοράς προσπαθούν να αποφύγουν τις χειρολαβές, οι υπάλληλοι τρίβουν καθημερινά τα γραφεία τους.  Εργάτες με ειδικές στολές απολυμαίνουν δημόσιους χώρους, νοσοκομεία, καταστήματα, εστιατόρια. Σε μερικές πόλεις, εθελοντές βγαίνουν έξω τη νύχτα και απολυμαίνουν τα πληκτρολόγια των ATM.

Όπως πολύ εισπνεόμενοι ιοί, ο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί με μικροσκοπικές σταγόνες που απελευθερώνονται από την μύτη και το στόμα ενός φορέα όταν βήχει.  Ένας απλώς βήχας παράγει μέχρι 3.000 σταγόνες.  Αυτά τα σωματίδια μπορούν να επικαθίσουν σε άλλα άτομα, ρούχα και επιφάνειες γύρω τους αλλά κάποια από τα μικρότερα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα.  Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έντερο και περιττώματα, επομένως εάν κάποιος ακόμα κι αν μένει στο σπίτι του, δεν πλένει επιμελώς τα χέρια του μετά την επίσκεψή του στην τουαλέτα, μπορεί να μολύνει ό,τι αγγίζει.

Πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών των ΗΠΑ, το να αγγίζουμε μια μολυσμένη επιφάνεια και μετά να αγγίζουμε το πρόσωπό μας «δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μετάδοσης του ιού». Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αποτελεσματική είναι μόνο η διπλή πρόληψη, πλύσιμο χεριών και καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που τις  πιάνουμε συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας. 

Ένα στοιχείο που δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, είναι ακριβώς για πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός έξω από το ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες μελέτες πάνω σε άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των Sars και Mers, έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει επάνω σε μεταλλική, γυάλινη και πλαστική επιφάνεια σχεδόν εννιά ημέρες, εκτός εάν την απολυμάνουμε σωστά.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 28 ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ιοί αυτού του τύπου είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί ως προς το πού μπορούν να επιβιώσουν. Οι ερευνητές τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερο πώς αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει την εξάπλωση των νέων ιών τύπου κορονοϊού.

Η επιδημιολόγος Neeltje van Doremalen, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και οι συνεργάτες της στα εργαστήρια Rocky Mountain στο Χάμιλτον, Μοντάνα, έκαναν κάποια πρώτα τεστ για την διάρκεια επιβίωσης του Sars-COV-2 σε διάφορες επιφάνειες. Η μελέτη τους έδειξε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα μέχρι τρεις ώρες αφού βγουν στον αέρα τα σταγονίδια με τον βήχα. Σταγόνες 1-5 μιρκό σε μέγεθος, δηλαδή 30 φορές μικρότερες από την ανθρώπινη τρίχα, μπορεί να μείνει στην ατμόσφαιρα όταν δεν υπάρχει αέρας, για αρκετές ώρες.  Αυτό σημαίνει ότι σε αέρα που δεν φιλτράρεται. Η έρευνα έδειξε ότι ο Sars-COV-2 επιβιώνει σε χάρτινες επιφάνειες μέχρι 24 ώρες και σε πλαστικές και μεταλλικές μέχρι 2-3 ημέρες.  Αυτό σημαίνει ότι επιζεί περισσότερο σε χερούλια πορτών, πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες εργασίας και άλλες σκληρές επιφάνειες. Οι ερευνητές πάντως βρήκαν ότι επιφάνειες χαλκού μπορούν να σκοτώσουν τον ιό μέσα σε τέσσερις ώρες.

Όμως όλες οι ιοί βάσει της έρευνας, μπορούν να απενεργοποιηθούν μέσα σε ένα λεπτό εάν απολυμάνουμε την επιφάνεια με υγρό περιεκτικότητας 62-71% με αλκοόλ ή 0,5% χλωρίνη υπεροξειδίου χλωρίνης ή κοινή χλωρίνη που χρησιμοποιούμε στο σπίτι.  Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία επίσης βοηθούν στην εξάλειψη του ιού.

Στα ρούχα και άλλες επιφάνειες που είναι πιο δύσκολο να απολυμανθούν, δεν είναι ακόμα σαφές πόσο επιβιώνει ο ιός. 

Υποθέτουμε ότι σε πορώδη υλικά, ο ιός αποξηραίνεται γρήγορα και μπορεί να εγκλωβίζεται μέσα στο ύφασμα» λέει ο Vincent Munster, επικεφαλής των εργαστηρίων Rocky Mountain. 

Η ικανότητα του ιού να επιβιώνει για τόσο μεγάλη διάρκεια, επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών.

Πηγή: https://www.bbc.com/future/article/20200317-covid-19-how-long-does-the-coronavirus-last-on-surfaces

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *