Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης νόσος και προκαλείτε κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν το σώμα υπόκειται σε μια σειρά από αλλαγές, κατά βάση ορμονικές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι ενήλικες δεν παρουσιάζουν προβλήματα ακμής. Ή το αντίθετο – τα νεογέννητα και τα νήπια.
Τι προκαλεί την ακμή
Μία από τις κύριες αιτίες της ακμής είναι το φραγμένο τριχοθυλάκιο (φαγέσωρας), μέσα στο οποίο μπορεί να συμβεί η φλεγμονή. Ο φαγέσωρας σχηματίζεται φυσικά και σταδιακά, καθώς πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα η δημιουργία ακμής, η υγιής επιδερμίδα αποβάλλει τους φαγέσωρες από μόνη της. Ωστόσο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά με βακτήρια, λιπίδια ή ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες), τότε μπορεί να συμβεί μικροφλεγμονή κάτω από την επιδερμίδα, η οποία αρχικά είναι αόρατη με γυμνό μάτι. Χάρη στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος, η φλεγμονή αναπτύσσεται στο στάδιο όπου βλέπουμε τις εκδηλώσεις της ακμής στο δέρμα.
Η επίδραση των ορμονών στην ακμή
Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της εμφάνισης ακμής και ορμονικών αλλαγών. Αυτό εξηγεί γιατί πιο συχνά οι γυναίκες δεν απαλλάσσονται οριστικά από την ακμή ακόμη και στην ενήλικη ζωή τους. Σε αντίθεση με τους άνδρες, στους οποίους ο σχηματισμός ακμής σταθεροποιείται μετά την εφηβεία. Η εμφάνιση ακμής στις γυναίκες επηρεάζεται από ορμονικές διαταραχές όπως η κύηση, η εμμηνόπαυση ή η εμμηνόρροια.
Εκτός από τις ορμόνες και την κληρονομικότητα, ο σχηματισμός ακμής επηρεάζεται επίσης από τη φροντίδα της επιδερμίδας και τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε, από τα επίπεδα στρες και τον τρόπο ζωής σας, από τα βακτήρια στους πόρους, τη χρήση αναβολικών στεροειδών ή φαρμάκων που περιέχουν λίθιο, βαρβιτουρικά ή ανδρογόνα.
Ποια είναι τα συμπτώματα και οι τύποι ακμής;
Οι σμηγματογόνοι αδένες σχηματίζουν σμήγμα φυσικά. Εάν οι αδένες είναι κλειστοί, τότε σχηματίζονται μαύρα ή λευκά στίγματα ή σπυράκια.
- Μαύρα στίγματα ή ανοιχτοί φαγέσωρες είναι μικρές σκούρες περιοχές που σχηματίζονται όταν κλείνει ο σμηγματογόνος αδένας.
- Λευκά στίγματα είναι ένας τύπος σπυριού, όπου αναπτύσσεται ένα κυκλικό έπαρμα με λευκό καπάκι στην κορυφή.
- Σπυράκια είναι συνήθως επώδυνα, ερυθρά και διογκωμένα επάρματα γεμάτα με πύον.
Πώς να απαλλαγείτε από τη ακμή
Η ακμή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για πλήρη θεραπεία. Ωστόσο, μπορείτε να καταπραΰνετε τα συμπτώματά της σε μεγάλο βαθμό και επίσης να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειές της με τη μορφή ουλών. Τι βοηθά ενάντια στην ακμή;
Περιποίηση της προβληματικής επιδερμίδας
Στον αγώνα ενάντια στην ακμή, θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε τη σωστή ρουτίνα στην περιποίηση της επιδερμίδας σας:
- Η βάση είναι η καλά καθαρισμένη επιδερμίδα, στην οποία δεν υπάρχει χώρος για ανεπιθύμητα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές. Καθαρίζετε την επιδερμίδα σας δύο φορές την ημέρα – πρωί και βράδυ. Να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με φρέσκο, καθαρό νερό και καθαριστικό τζελ για την ακμή. Χρησιμοποιήστε καθαριστικά χωρίς αλκοόλ και καθαριστικά μακιγιάζ που δεν ερεθίζουν ή ξηραίνουν την επιδερμίδα. Το ξηρό δέρμα τείνει να παράγει ακόμη περισσότερο σμήγμα.
- Η καθαρή επιδερμίδα χρειάζεται μια δόση ενυδάτωσης. Βασιστείτε σε μια αλοιφή ή κρέμα για την ακμή, που επιταχύνουν την επούλωση των σπυριών κι επίσης πολεμούν ενάντια στο σχηματισμό νέων.
- Πάντα να εφαρμόζετε την τοπική φροντίδα ενάντια στην ακμή απευθείας επάνω στο σπυράκι και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα επιταχύνει τη θεραπεία τους.
- Μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιήστε ένα peeling για προβληματική επιδερμίδα, το οποίο θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας ή μια βαθιά μάσκα προσώπου ενάντια στην ακμή, η οποία καθαρίζει την επιδερμίδα αφήνοντας μια ματ εμφάνιση.
πηγή: https://www.notino.gr/
No responses yet