fbpx

Το εμφυαλωμένο νερό αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Το γεγονός πως έχει αφομοιωθεί τόσο πολύ στη ζωή μας, το κάνει δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτό. Το βρίσκεις παντού, δίνει την ψευδαίσθηση του οικονομικού και φυσικά η διαφανής η συσκευασία μας κάνει να πιστεύουμε πως είναι καθαρό. Πόσο ασφαλές είναι όμως το εμφυαλωμένο νερό;

Οι πρωταρχικοί κίνδυνοι του πλαστικού εμφιαλωμένου νερού

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των πλαστικών μπουκαλιών νερό στο περιβάλλον. Δυστυχώς, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι κακά για το περιβάλλον, αυτή η συνειδητοποίηση δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση στη χρήση φιαλών μίας χρήσης.

Στην πραγματικότητα, η χρήση τους εξακολουθεί να αυξάνεται.Παρόλο που η ανακύκλωση είναι πιο προσιτή από ποτέ, το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερό δεν ανακυκλώνεται μετά τη χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια εισέρχονται στους χώρους υγειονομικής ταφής μας, ακόμη και στις θάλασσες, κάθε χρόνο.

Στην πραγματικότητα, τόσα πολλά πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα που εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο θαλάσσια ζώα σκοτώνονται από πλαστικά απόβλητα κάθε χρόνο, συχνά λόγω τυχαίας κατάποσης πλαστικών.

Ωστόσο, ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μόνο των μπουκαλιών μίας χρήσης πρέπει να είναι αρκετές για να μας κάνουν να εξετάσουμε την αγορά ενός επαναχρησιμοποιήσιμου μπουκαλιού νερού και ενός συστήματος καθαρισμού του νερού, υπάρχουν επίσης και άλλα οφέλη που πρέπει να αποκομίσουμε με την απόρριψη πλαστικών φιαλών νερού. Ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών φιαλών προσελκύουν την προσοχή, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτείτε τη μετάβαση σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό.

Ακολουθεί μια επισκόπηση μερικών από τους άλλους λόγους που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λιγότερο γνωστών κινδύνων από το πόσιμο εμφιαλωμένο νερό.

 

Το εμφιαλωμένο νερό σας πιθανότατα δεν προέρχεται από εκεί που νομίζετε.
Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό ανεξάρτητα από τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις οφείλεται στην αντίληψη ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι υψηλότερης ποιότητας, περισσότερο παρθένο νερό. και υπάρχει λόγος για αυτήν την παρανόηση. Οι περισσότερες διαφημίσεις για εμφιαλωμένο νερό απεικονίζουν μια φρέσκια ροή ή μια ορεινή πηγή προκειμένου να φαίνεται ότι το εμφιαλωμένο νερό τους είναι καθαρότερο από το νερό της βρύσης ή άλλες μάρκες εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο, το νερό που εμφιαλώνεται από ειδικές πηγές είναι σπάνιο.

Δεν μπορεί καν να φιλτραριστεί
Ενώ το εμφιαλωμένο νερό συχνά απεικονίζεται ως υψηλότερης ποιότητας από το νερό της βρύσης, το γεγονός είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το εμφιαλωμένο νερό είναι ένδοξο νερό της βρύσης. Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές βάζουν το νερό τους μέσω πρόσθετου φιλτραρίσματος πριν το εμφιαλώσουν, πολλοί δεν το κάνουν. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι λιγότερο ασφαλές από το νερό της βρύσης σε ορισμένα μέρη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δημοτική παροχή νερού που έρχεται στα σπίτια μας είναι πολύ ελεγχόμενη. Η ΕΥΔΑΠ ρυθμίζει τις δημόσιες παροχές νερού βρύσης και θέτει νομικά όρια για εκατοντάδες μολυσματικές ουσίες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο νερό και δοκιμάζουν τακτικά για αυτές τις μολυσματικές ουσίες. Εναλλακτικά, το εμφιαλωμένο νερό υφίσταται πολύ μικρή ρύθμιση και πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ίχνη φθαλικών, μούχλας, μικροβίων, αρσενικού και χιλιάδων άλλων μολυσματικών ουσιών στο εμφιαλωμένο νερό. Λαμβάνοντας υπόψη το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μην είναι τόσο καθαρό, ή τόσο ασφαλές, όπως πιστεύουν πολλοί, πιθανότατα θα έχετε το πιο αγνό πόσιμο νερό φιλτράροντας το νερό της βρύσης σας στο σπίτι.

Το εμφιαλωμένο νερό συχνά περιέχει τοξίνες από το πλαστικό
Ο πρωταρχικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι το γεγονός ότι μπορεί να εκτεθείτε σε επιβλαβείς τοξίνες από το πλαστικό. Παρόλο που το νερό δεν είναι όξινο (σε αντίθεση με τη σόδα), κάθε φορά που πίνετε από ένα πλαστικό μπουκάλι, κινδυνεύετε να καταπίνετε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φιαλών, καθώς αυτές οι τοξίνες μπορούν να εκπλυθούν στο νερό με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε παλαιότερα μπουκάλια νερού ή / και σε εκείνα που έχουν εκτεθεί σε θερμότητα. Το BPA και άλλες πλαστικές τοξίνες μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων καρκίνων, καθώς και βλάβης στο ήπαρ και στα νεφρά. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως όλες τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατάποσης τοξινών μέσω της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο, αυτές οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν στο σύστημά σας με την πάροδο των ετών αφήνοντάς σας επιρρεπείς σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Το πόσιμο εμφιαλωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης και γονιμότητας
Ενώ περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν να πουλήσουν πλαστικά μπουκάλια νερού χωρίς BPA, εξακολουθεί να είναι ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται σε μπουκάλια νερού κατασκευασμένα από πλαστικό τύπου 7. Ένα από τα πολλά προβλήματα με το BPA είναι ότι δρα ως ψεύτικο οιστρογόνο και όταν καταναλώνεται σε νερό μέσω έκπλυσης πλαστικού μπορεί να προκαλέσει ποικιλία χρωμοσωμικών ανωμαλιών που έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες και αναπτυξιακές αναπηρίες στα παιδιά. Η έκθεση στο οιστρογόνο στο BPA μπορεί επίσης να προκαλέσει μειωμένη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, και όταν τα παιδιά εκτίθενται σε BPA ενώ στη μήτρα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές αργότερα στη ζωή, όπως διαταραχές υπερκινητικότητας, εφηβεία στην αρχή και αυξημένος κίνδυνος για ορισμένους καρκίνους. Συνιστάται συχνά οι γυναίκες να μην πίνουν εμφιαλωμένο νερό (ιδιαίτερα νερό από πλαστικά μπουκάλια τύπου 7) όταν είναι έγκυες.

Σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά ασθενειών σε ενήλικες
Η έκθεση στις τοξίνες σε πλαστικά μπουκάλια νερό έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά ασθενειών ως ενήλικες. Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που πίνουν πολύ εμφιαλωμένο νερό, και ιδίως εκείνα που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις BPA στα ούρα τους, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. από άτομα με χαμηλές συγκεντρώσεις BPA στο σώμα τους. Ακόμη και το BHPF, μια ένωση που χρησιμοποιείται τώρα σε πολλά πλαστικά μπουκάλια αντί για BPA, έχει βρεθεί ότι έχει επικίνδυνες παρενέργειες παρόμοιες με εκείνες του BPA. Έτσι, ακόμη και όταν η βιομηχανία πλαστικών προσπαθεί να καινοτομήσει ώστε τα πλαστικά μπουκάλια να είναι «ασφαλέστερα», γίνεται πιο εμφανές ότι το ασφαλέστερο πράγμα είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού όποτε είναι δυνατόν.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους
Δεν είναι μυστικό ότι η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα της εποχής. Ωστόσο, εάν προσπαθήσατε να χάσετε βάρος και δεν φαίνεται να λειτουργεί τίποτα, ίσως εκπλαγείτε να μάθετε ότι μπορεί να φταίει η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Τόσο το BPA όσο και το BHPF έχουν βρεθεί ότι διαταράσσουν τις ορμόνες στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, είναι η επίδραση και των δύο αυτών ενώσεων στα επίπεδα οιστρογόνων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που έχει συνδεθεί με προβλήματα διαχείρισης βάρους. Η έκθεση στις ενώσεις σε πλαστικά μπουκάλια νερό μπορεί τελικά να επηρεάσει τον ρυθμό αποθήκευσης του λίπους στο σώμα σας και όπου αποθηκεύεται το λίπος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και δυσκολία απώλειας βάρους.

Ίσως να πίνετε μικροπλαστικά
Ίσως το πιο ανησυχητικό πράγμα για το εμφιαλωμένο νερό που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο να καταναλώσουν μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομμάτια πλαστικού – συνήθως μήκους μικρότερου των 5 mm – που μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων, ίσως και πιο αμφιλεγόμενα, πολλών καλλυντικών προϊόντων όπου προστίθενται για να λειτουργούν ως απολέπιση πλυντρίδων σε καθαριστικά χεριών και καθαριστικά προσώπου. Όχι μόνο το εμφιαλωμένο νερό απορροφά μερικές από τις χημικές ενώσεις στο πλαστικό μπουκάλι, αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ίδιο το πλαστικό μπορεί να υπάρχει στο νερό που πίνουν οι καταναλωτές.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι στο 93% των δημοφιλών εμπορικών σημάτων εμφιαλωμένου νερού το νερό περιείχε πλαστικές ίνες (παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν επίσης σε μια μελέτη που διεξήχθη από το κρατικό πανεπιστήμιο Fredonia της Νέας Υόρκης).

Ενώ οι μελέτες για τον επιπολασμό των μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό, και τον πιθανό κίνδυνο που παρουσιάζεται, βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια, μπορεί κανείς να φανταστεί μόνο τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης πλαστικού, επισημαίνοντας έναν άλλο λόγο για τον περιορισμό της χρήσης εμφιαλωμένου νερού.

Η επαναχρησιμοποίηση μπουκαλιών νερού ενέχει επίσης κίνδυνο
Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, μερικοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να επαναχρησιμοποιούν τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης με επαναπλήρωση τους πολλές φορές. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, μπορεί πραγματικά να είναι επικίνδυνο να επαναχρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι νερό μίας χρήσης. Όταν επαναχρησιμοποιείτε αυτά τα μπουκάλια, κινδυνεύετε να προσθέσετε πρόσθετα χημικά και μικροπλαστικά από το μπουκάλι στο νερό. Επιπλέον, το σχήμα αυτών των φιαλών καθιστά σχεδόν αδύνατο τον καθαρισμό τους και το μαλακό πλαστικό από το οποίο δημιουργεί δημιουργεί ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, τα οποία μπορούν να κάνουν επικίνδυνο για την υγεία σας να επαναχρησιμοποιήσετε αυτά τα μπουκάλια.

Πρέπει να απαγορευθούν τα πλαστικά μπουκάλια νερό;
Η νομοθεσία έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλά μέρη του κόσμου για την απαγόρευση πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης. Το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο έχει πλέον απαγορεύσει την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερό στους τερματικούς σταθμούς τους. Το αεροδρόμιο εγκατέστησε περισσότερους από 100 σταθμούς επαναπλήρωσης που είναι πολύ σημαντικοί από τους 15 που βρίσκονται στο LAX. Αυτή η κίνηση θα εξαλείψει 4 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερό που πωλούνται κάθε χρόνο, σκεφτείτε πόσο λιγότερα απόβλητα θα υπάρχουν στους χώρους υγειονομικής ταφής και τους ωκεανούς μας. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 3 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερό κάθε ώρα που είναι πάρα πολύ.

Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργήσει το πόσιμο εμφιαλωμένο νερό, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα υψηλής ποιότητας μεταλλικό επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού και ένα σύστημα καθαρισμού νερού για το σπίτι σας. Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση της υγείας σας και των αγαπημένων σας προσώπων, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία Nearon Ydor και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το πλαστικό σας αποτύπωμα εδώ

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *