fbpx

 

Μια φήμη ότι μπορείτε να προστευτείτε πίνοντας νερό συχνά μέσα στην ημέρα και κρατώντας υγρό το στόμα και τον λάρυγγα, δεν ευσταθεί βάσει του παρακάτω άρθρου του BBC.

Πρώτα υπήρξε η παράλογη σύσταση ότι θεραπεύεται με την κοκαίνη. Αφού υπήρξαν πολλές τέτοιες ανακοινώσεις στα social media, η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να βγάλει μια ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν είναι αλήθεια.  Μετά εμφανίστηκε ένας άλλος ισχυρισμός ότι πρέπει να αποφεύγουμε το παγωτό και ότι αυτό βοηθάει, με αποτέλεσμα η Unicef να ανακοινώσει ότι και αυτό δεν είναι αληθές.  Εμφανίστηκες ακόμα και η εντελώς ανόητη και εξαιρετικά επικίνδυνη πρόταση να πίνουμε χλωρίνη.

Παρόλο που ο ιός εμφανίστηκε μόλις πριν μερικούς μήνες, έχουν ήδη υπάρξει πολλά αναληθή στοιχεία και διαδόσεις για το πώς να το αντιμετωπίσουμε. Μια σύσταση αναφέρεται στο ότι το πόσιμο νερό μπορεί να προστατέψει από την μόλυνση.  Όμως αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Πολλά δημοσιεύματα λένε ότι πρέπει να διατηρούμε υγρά το στόμα μας και το λαιμό μας και να πίνουμε νερό κάθε 15 λεπτά. Η λογική σε αυτό είναι ότι θα βοηθήσει να μεταφερθεί ο ιός στον οισοφάγο και εκεί να σκοτωθεί από τα στομαχικά υγρά.

«Αυτό είναι μεγάλη απλούστευση, δεν μπορώ ούτε να το φανταστώ» λέει η Kalpana Sabapathy, κλινική επιδημιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.  Εξηγεί ότι η μόλυνση ξεκινά αφού έχουμε εκτεθεί σε χιλιάδες ή εκατομμύρια σωματίδια του ιού, επομένως το να καταπιούμε μερικά στον οισοφάγο είναι απίθανο ότι θα κάνουν κάποια διαφορά.  Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν ήδη μπει στον οργανισμό από άλλες οδούς όπως για παράδειγμα από την μύτη ή αγγίζοντας το στόμα μας ή τα μάτια μας με μολυσμένα δάκτυλα.   

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που η τεχνική του να πίνουμε νερό δεν αποδίδει. Ίσως σκέφτεστε ότι από τη στιγμή που ο ιός θα οδηγηθεί στο στομάχι, τα γαστρικά υγρά θα τον σκοτώσουν αμέσως.  Εξάλλου τα γαστρικά υγρά έχουν ένα pH μεταξύ ένα και τρία που είναι σχεδόν εξίσου ισχυρό με το οξύ μπαταρίας που είναι ικανό να διαλύσει μέταλλο.

Κατά την διάρκεια της επιδημίας του Mers στην Σαουδική Αραβία το 2012, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός (που είναι ένας κορονοϊός, συγγενής του Covid-19) ήταν σημαντικά ανθεκτικός στο ελαφρώς αραιωμένο οξύ που θα έβρισκες στο στομάχι ενός ατόμου που έφαγε πρόσφατα.  Σε μια περίπτωση βρήκαν ότι ο ιός είχε αποικίσει στο έντερο ενός ασθενούς και έδειξε ότι μπορεί εύκολα να αποικίσει κύτταρα από το έντερο.  Η ομάδα των επιστημών πιστεύει ότι μπορεί να είναι δυνατή η μόλυνση με αυτό τον τρόπο.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό ισχύει και για τον COVID-19 αν και αρκετοί ασθενείς έχουν αναφέρει συμπτώματα όπως ναυτία και διάρροια και τώρα ειδικοί από την Κίνα προειδοποιούν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προσβάλλει το πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με μια έρευνα το 50% των ασθενών έχουν τον ιό στα κόπρανά τους όπου παραμένει για καιρό αφού έχει απομακρυνθεί από τους πνεύμονες.

Η μόνη σχετική έρευνα που αφορά το νερό και τον κορονοϊό έγινε πριν από 15 χρόνια και αναφέρει ότι ίσως κάνοντας γαργάρα με νερό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ιού που έχουμε ήδη προσλάβει με την αναπνοή.  Αυτή είναι μια μέθοδος ευρέως διαδεδομένη στην Ιαπωνία.  Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε μια περίοδο 60 ημερών, οι συμμετέχοντες που έκαναν γαργάρες με νερό τρεις φορές την ημέρα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα από αυτούς που έκαναν γαργάρες με αντισηπτικές λύσεις ή δεν έκαναν καθόλου.  Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι απαραίτητο ότι αποδίδουν και στην περίπτωση του Covid-19 και είναι επικίνδυνο να το υποθέσουμε.

Η Sabapathy λέει ότι είναι ακίνδυνο να διατηρούν οι άνθρωποι το στόμα τους υγρό και να πίνουν νερό κάθε 15 λεπτά αλλά είναι παραπλανητικές συμβουλές σχετικά με τον ιό γιατί δημιουργούν μια αίσθηση σιγουριάς που όμως δεν ισχύει.  «Οι άνθρωποι θα νομίσουν ότι κάνοντας αυτό είναι προστατευμένοι» αναφέρει η Sabapathy «και τους αποσπά την προσοχή από τα πιο σημαντικά μηνύματα».

Τα συντριπτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η καλύτερη προσέγγιση του θέματος είναι η αποφυγή μη απαραίτητων επαφών και το να πλένουμε τα χέρια μας.  Η συμβουλή της είναι «να αφήσουμε το νερό και να πιάσουμε το σαπούνι»!

Πηγή: https://www.bbc.com/future/article/20200319-covid-19-will-drinking-water-keep-you-safe-from-coronavirus

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *