fbpx

Το μολυσμένο νερό που θα μπορούσε σύντομα να απελευθερωθεί στη θάλασσα από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi περιέχει ραδιενεργό άνθρακα με τη δυνατότητα να βλάψει το ανθρώπινο DNA, προειδοποίησε η οργάνωση περιβαλλοντικών δικαιωμάτων Greenpeace.

 

Η περιβαλλοντική ομάδα ισχυρίζεται ότι οι 1,23 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι νερού που αποθηκεύτηκαν στο εργοστάσιο – σκηνή της πυρηνικής καταστροφής του Fukushima Daiichi 2011 – περιέχει “επικίνδυνα” επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου άνθρακα-14 και άλλων “επικίνδυνων” ραδιονουκλεϊδίων, τα οποία αναφέρει. θα έχει “σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις κοινότητες και το περιβάλλον” εάν το νερό απελευθερωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Για να κρυώσει πυρήνες καυσίμου στον κατεστραμμένο φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων της Fukushima, η Tokyo Electric Power Company (TEPCO) άντλησε δεκάδες χιλιάδες τόνους νερού τα τελευταία χρόνια. Μόλις χρησιμοποιηθεί, το νερό αποθηκεύεται.

 

Αλλά εννέα χρόνια μετά από τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας, ο χώρος αποθήκευσης εξαντλείται και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποφασίζει τι να κάνει με το νερό.


Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού περιβάλλοντος της χώρας, ανέφεραν ότι η μόνη λύση είναι η απελευθέρωσή της στον ωκεανό – ένα σχέδιο που αντιμετωπίζει αντιπολίτευση από περιβαλλοντικούς υπερασπιστές και εκπροσώπους της αλιευτικής βιομηχανίας.

Την Παρασκευή, η ιαπωνική κυβέρνηση ανέβαλε την απόφαση για το τι πρέπει να κάνει με το νερό. Σε μια συνάντηση της ειδικής ομάδας, ο υπουργός Βιομηχανίας Χιρόσι Κατζιάμα είπε: “Προκειμένου να αποφευχθεί η καθυστέρηση στη διαδικασία παροπλισμού της Φουκουσίμα Νταίτσι, πρέπει να αποφασίσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το επεξεργασμένο νερό που αυξάνεται καθημερινά”, αλλά αναγνώρισε ότι οι αρχές χρειάζονταν για την αντιμετώπιση “φωνών ανησυχίας”.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η Greenpeace είπε ότι το νερό, εκτός από το ραδιενεργό ισότοπο τρίτιο, περιέχει ραδιενεργό ισότοπο άνθρακα-14, το οποίο “είναι ο κύριος συντελεστής της συλλογικής δόσης ανθρώπινης ακτινοβολίας και έχει τη δυνατότητα να βλάψει το ανθρώπινο DNA.”


Ο Shaun Burnie, συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερος ειδικός πυρηνικής ενέργειας στην Greenpeace Germany, δήλωσε στο CNN ότι μπορεί να υπάρχουν συνολικά 63,6 GBq (gigabecquerels) άνθρακα-14 συνολικά στις δεξαμενές.

“Αυτά, μαζί με άλλα ραδιονουκλεΐδια στο νερό θα παραμείνουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια με τη δυνατότητα να προκαλέσουν γενετική βλάβη. Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αυτά τα σχέδια πρέπει να εγκαταλειφθούν”, δήλωσε ο Μπέρνι σε δήλωση.

Ο Ryounosuke Takanori, εκπρόσωπος της TEPCO, δήλωσε στο CNN ότι η συγκέντρωση του άνθρακα-14 που περιέχεται στο επεξεργασμένο νερό είναι περίπου 2 έως 220 μπεκερέλ ανά λίτρο, όπως μετριέται στις δεξαμενές νερού. Ο Τακανόρι ​​είπε “ακόμη και αν το νερό πίνεται συνεχώς με 2 λίτρα κάθε μέρα, η ετήσια έκθεση είναι περίπου 0,001 έως 0,11 χιλιοστόσαρα, κάτι που δεν επηρεάζει την υγεία”.

Θεωρείται ότι η ασφάλεια της υγείας, του περιβάλλοντος και των προϊόντων αλιείας στη γύρω περιοχή θα διασφαλιστεί λαμβάνοντας μέτρα για τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις.
Ο Takanori είπε ότι η TEPCO θα πραγματοποιήσει μια δευτερεύουσα επεξεργασία για να ικανοποιήσει τα κανονιστικά πρότυπα “για να ικανοποιήσει τα ρυθμιστικά πρότυπα για την απόρριψη εκτός του τριτίου”, και τα ραδιενεργά υλικά συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα-14 θα μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

Η Claire Corkhill, αναγνώστης πυρηνικών υλικών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είχε σχέση με τη μελέτη, δήλωσε στο CNN ότι το τρίτιο έχει απελευθερωθεί στη θάλασσα σε χώρες σε όλο τον κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις και ότι η διαδικασία έχει «χαμηλό αντίκτυπο στους οργανισμούς. “
Είπε στο CNN ότι η πρόσφατη ανάλυση TEPCO του νερού έδειξε ότι η ραδιενέργεια στις δεξαμενές ήταν «περισσότερο από το αναμενόμενο» και έδειξε την παρουσία του ραδιοϊσοτόπου άνθρακα-14 ή ενός βήτα-εκπομπής, technetium-99 – αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν όμως έχει δείξει πόσο άνθρακας-14 είναι στο νερό.
Κάθε ραδιενεργή απόρριψη ενέχει κάποιο κίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία“, δήλωσε ο Francis Livens, καθηγητής ραδιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος θα σχετίζεται με το πόση ποσότητα άνθρακα 14 θα απελευθερώνεται στον ωκεανό. “Ένα τεράστιο μέρος εξαρτάται πραγματικά από το πόσο θα αποφορτιστεί.

“Εάν είναι (άνθρακας-14) εκεί και είναι εκεί σε ποσότητα, ναι, πιθανότατα υπάρχει κίνδυνος που σχετίζεται με αυτό”, δήλωσε ο Livens, ο οποίος δεν σχετίζεται με τη μελέτη Greenpeace. “Οι άνθρωποι έχουν απορρίψει άνθρακα-14 στη θάλασσα εδώ και πολλά χρόνια. Όλα καταλήγουν στο πόσο υπάρχει, πόσο διασκορπίζεται, μπαίνει στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες και βρίσκει τον δρόμο του πίσω στους ανθρώπους;

Ο Corkhill είπε, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σίγουρη για το πόσο άνθρακας-14 βρίσκεται στις δεξαμενές πριν απελευθερώσει το νερό στη θάλασσα, το επιστημονικό μοντέλο δείχνει ότι τα επίπεδα του ισότοπου βρίσκονται εντός των ορίων αυτού που η κυβέρνηση θεωρεί ασφαλή.

Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για το πόσο άνθρακας-14 έχουν ακόμη τα βάλει κάτω από το ιαπωνικό νόμιμο όριο για τη ραδιενεργή απόρριψη στη θάλασσα“, είπε.

Η απόρριψη του μολυσμένου νερού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση – αν και το νερό θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφερθεί σε διαφορετική τοποθεσία του νομού ή να μετατραπεί σε τσιμέντο, και οι δύο εναλλακτικές λύσεις έρχονται με τα δικά τους περιβαλλοντικά προβλήματα, πρόσθεσε ο Corkhill. “Δεν υπάρχει πραγματικά καλή λύση για αυτόν τον τύπο υλικού”, είπε.

Παρ ‘όλα αυτά, η Corkhill είπε στο CNN ότι το μολυσμένο νερό γίνεται μια πιεστική ανησυχία: Εάν η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το μολυσμένο νερό, θα έχει “αρκετά εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που είναι ραδιενεργά όλα καθισμένα στην τοποθεσία της Φουκουσίμα”, είπε.


Πηγή: CNN

 

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *