fbpx

Η λεγιονέλα (βακτήριο) στο νερό προκαλεί αρρώστιες και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, προκαλώντας νέες ανησυχίες.

Πριν από την 73χρονη μαμά της να προσβληθεί από τη νόσο λεγεωνάριων σε ένα γηροκομείο νωρίτερα αυτό το έτος, η Monique Barlow γνώριζε λίγα πράγματα για τη θανατηφόρα πνευμονία και το υδατογενές παθογόνο που την προκαλεί.

«Μέχρι τότε, δεν το έκανα πολύ σκέψη», λέει ο Barlow. «Δεν ήξερα καν τι ήταν.»

Η Sheryll Barlow, κάτοικος στο ειδικευμένο κέντρο νοσηλευτικής και αποκατάστασης του Arlington Court στο προάστιο Columbus του Οχάιο, πέθανε στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Arlington Court ήταν μόνο μία από τις τουλάχιστον πέντε εγκαταστάσεις της περιοχής του Columbus για να αναφέρει ένα ξέσπασμα της νόσου των λεγεωνάριων, η οποία προκαλείται από βακτήρια λεγεωνέλλας, από τον Μάιο του 2019.

Η σύγχρονη επεξεργασία πόσιμου νερού στις ανεπτυγμένες χώρες έχει εξαλείψει αποτελεσματικά τη χολέρα, τον τυφοειδή και άλλες παραδοσιακές μάστιγες. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής για την ασφάλεια του πόσιμου νερού σήμερα έχει μετατοπιστεί από μικροβιολογικά σε χημικά, με πλαστικά, φυτοφάρμακα και ουσίες πολυφθοροαλκυλίου, ή PFAS, οι κορυφαίες λίστες μολυσματικών ανησυχιών.

 


Ωστόσο, πολλοί μικροοργανισμοί περνούν επίσης από τις ρωγμές των συστημάτων πόσιμου νερού και αρρωσταίνουν περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Παρόλο που τα περισσότερα προκύπτουν μόνο σε ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, μερικά μπορεί να είναι θανατηφόρα, όπως μαρτυρούν πρόσφατες αναφορές σχετικά με την εγκεφαλική κατανάλωση αμόβας στη δημοτική παροχή νερού του Τέξας

Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει πηγάδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε παθογόνα προβλήματα. Το 2000, περίπου 2.300 άνθρωποι αρρώστησαν και επτά πέθαναν στο Walkerton του Οντάριο, για παράδειγμα, μετά από έντονη βροχή που έβγαλε τα βακτήρια E coli και Campylobacter jejuni από κοπριά αγελάδας σε έναν ρηχό υδροφορέα ενός κοντινού πηγάδι.

Οι τυπικές συγκεντρώσεις χλωρίου που χρησιμοποιούνται σε φυτά θεραπείας μπορεί να είναι ανεπαρκείς για να εξοντώσουν τα βακτήρια cryptosporidium και giardia, τα οποία προκαλούν γαστρεντερική νόσο και άλλους μολυσματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μυκοβακτηρίων λεγεωνέλλας. Τα βακτήρια αυτά βρίσκουν φιλόξενα περιβάλλοντα στους σωλήνες που διανέμουν νερό μέσα σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σπίτια και άλλα κτίρια..

Η προσοχή στη λεγεωνέλα ενισχύθηκε περαιτέρω από την πανδημία Covid-19.

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας εκφράζουν ανησυχία ότι μια προηγούμενη λοίμωξη με τον ιό που προκαλεί το Covid-19 θα μπορούσε να κάνει ένα άτομο πιο ευαίσθητο στη λεγεωνέλα. Αλλά υπάρχει μια ακόμη πιο πιεστική ανησυχία που συνδέει τα δύο: οι διακοπές λειτουργίας των κτιρίων κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν αφήσει το ζεστό νερό να σταματήσει σε σωλήνες – ένα τέλειο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστεί η λεγεωνέλα.

Πολλά ξενοδοχεία, γραφεία, σχολεία και άλλα κτίρια έχουν μείνει εν μέρει κενά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σημειώνει ο Chris Edens, επιδημιολόγος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). “Καθώς αυτά τα είδη κοινοτήτων ανοίγουν ξανά, είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες και τους χειριστές να σκέφτονται τη διαχείριση των υδάτων.”

Η Legionella αναπτύσσεται φυσικά στο περιβάλλον, ειδικά σε ζεστές λίμνες γλυκού νερού και ρέματα που μπορούν να αποτελέσουν πηγή πόσιμου νερού. Γίνεται κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία μόνο όταν εισέρχεται και πολλαπλασιάζεται στα υδραυλικά συστήματα.

Οι πηγές πόσιμου νερού, υδρομασάζ, νεροχύτες, τουαλέτες, ψεκαστήρες, ντους και συστήματα κλιματισμού είναι από τις κοινές πηγές. Τείνει να ανθίζει όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές, το νερό είναι στάσιμο, τα χημικά απολυμαντικά είναι ανεπαρκή και τα θρεπτικά συστατικά είναι άφθονα, όπως μέσα στους σωλήνες που διαβρώνουν. Όταν εισπνέεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τα βακτηρίδια μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν μία από τις δύο μορφές λεγεωνέλλωσης, τον Ποντιακό πυρετό ή τη νόσο των λεγεωνάριων.

 

Πηγή: The Guardian

Category
Tags

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *